18 Mayıs’ı unutma, unutturma!

18 Mayıs 2022

Türkiye ve Kuzey Kürdistan siyasal tarihinde önemli bir yeri vardır Mayıs ayının. Faşist Türk Devleti’nin imha, inkâr, yok sayma politikalarına karşı direnen devrimcilerin; bağımsızlık, sosyalizm ve komünizm mücadelesinde direngenliğin arşa çıktığı aydır.

Bu devrimci önderlerden birisi de İbrahim Kaypakkaya’dır. 18 Mayıs 1973’de ser verip sır vermeyen komünist önder İbrahim Kaypakkaya Amed zindanlarında katledilmiştir. O, teorisi ve teorinin pratikte karşılık bulan bilinçli direnişi ile kendisinden sonraki devrimcilere de yol gösteren bir kutup yıldızı oldu.

Kaypakkaya yoldaşın açığa çıkardığı tezler, diyalektiğin özüne uygun olarak gelişime açıktır ve ileri bir aşamaya evrilerek hâlâ güncelliğini korumaktadır. O, ırkçı, feodal, faşist sistemden devrimci bir kopuş gerçekleştirmiştir. Ermeni, Pontus, Süryani ve Kürt ulusu üzerinde uygulanan soykırımı radikal biçimde açıklayarak Kemalizm’in faşizm olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca devrimin ancak zor yoluyla olabileceğini bilinçlerde yeşertmiştir. Kaypakkaya yoldaşın teorileri ve bu teorilerin pratiği noktasındaki sarsılmaz iradesi onu düşman karşısında baş tehlike olarak ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte gerici sınıfların insanın insan ve insanın doğa üzerindeki sömürü ve her türlü baskısına karşı köklü bir kopuşun bilincidir. Bu bilinci kitlelere nasıl götüreceğini ve egemen sınıfları nasıl alaşağı edeceğinin programını büyük bir ustalık ve titizlikle inşa etmiştir. Bu inşanın doğru bir temel üzerinden şekillenişi faşist devletin kabusudur. Bu komünist bilinci ile dost düşman ayrımını berraklaştırmış, düzen içerisine hapsedilmiş olan devrim mücadelesinin özünü sistemle uzlaşmayan bir noktaya vardırmıştır.

İbrahim yoldaş kısacık hayatını devrimci bir bilinç ile yaşamıştır. Büyük Proleter Kültür Devrimi’nin komünizme olan kararlı yürüyüşünün Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki meşalesi olmuştur. 18 Mayıs’ı değerli kılan bir diğer yan ise Kürt Ulusal Hareketi’nin özgürlük neferleri olan Haki Karer ve Dörtler’in işgalci faşist güçlere karşı Kürdistan topraklarına ektiği özgürlük tohumlarıdır. Çeliğe verilen suyun Kürdistan topraklarına ekilmiş bu özgürlük tohumlarıyla kurduğu doğru şekilleniş, faşizme korku salmaya devam ediyor.

Katledilişinin 49. yılında başta önderimiz İbrahim Kaypakkaya olmak üzere Haki Karer, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Önen’i saygıyla anıyor, devraldığımız mücadelelerini sürdürüyoruz.

Devrim Şehitleri Ölümsüzdür!

Önderimiz İbrahim Kaypakkaya!

Reberê me Îbrahîm Kaypakkaya!

Devrimci Sosyalist Federasyon

Devrimci Sosyalist Federasyon | Federasyona Şoreşger a Sosyalîst | [email protected]

© Tüm hakları saklıdır.