Emperyalizmin kirli savaşlarına karşı çıkalım!

24 Şubat 2022

İki emperyalist klik dünyayı bir kez daha savaş alanına çeviriyor. ABD-NATO kliği ve işbirlikçi oligarkların yoğun kışkırtması, Rusya’yı kuşatma politikası ve Rus emperyalizminin saldırgan/yayılmacı politikası Ukrayna ve Donbass halklarını felakete sürüklüyor.

ABD-NATO kliği başından beri hedeflediği Rusya-Çin kliğini marjinalleştirme, ekonomik yaptırımlarla iki kutbun ticari/siyasi mesafesini açarak ekonomik ve siyasal üstünlüğü ele geçirme hedefiyle 44 milyon nüfuslu Ukrayna’yı savaşın içine itti. NATO’yu Rusya sınırına kadar genişletme tehdidini bir enstrüman olarak kullanan ABD emperyalizmi 2014’ten beri Ukrayna’da sürdürdüğü bu kirli politikayı yükselterek Rusya’nın saldırılarının önünü açtı.

Bununla beraber Rus emperyalizmi saldırgan politikalarla Donbass’ı askeri olarak ilhak etme hedefinin önündeki tüm engelleri kaldırdı ve Ukrayna’nın tümünde bir siyasal ilhakın da zeminini oluşturdu. Aynı zamanda Çin’le ilişkilerini yoğunlaştırarak Wall Street egemenliğine karşı güçlü bir cephe kurdu. Rus emperyalizmi “NATO’nun genişlemesini önlemek” gibi bahaneleri Ukrayna’ya karşı savaş ilan etmek ve ilhakı genişletmek amacıyla kullanarak bölgede büyük bir felaketi başlattı.

Rusya, emperyalist saldırganlığını Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin emekçilerinin acılarının arkasına saklanarak, “onların güvenliğini sağlamak” maskesini kullanarak sürdürmekte, “Ukrayna’yı Nazilerden temizleyeceğiz” diyerek yayılmacı politikalarını rasyonelleştirmektedir.

İki klik de siyasal hedeflerine emin adımlarla ilerlerken, bu savaştan hiçbir çıkarı olmayan Ukrayna ve Donbass emekçilerinin payına bombalar, göç, ölüm, açlık, yoksulluk düştü. Ukrayna’nın siyasal ve ekonomik iktidarı olan oligarklar ülkeyi terk ederken savaşın tek kaybedeni yine emekçiler oluyor.

İşte kapitalizm ve emperyalizmin dünyayı getirdiği durum budur! İşte ABD ve Rusya’nın dünya halklarına vadettiği gerçeklik budur! Kirli savaşlara, emperyalist politikalara karşı önümüzde duran tek çözüm devrim ve sosyalizmdir.

Ukrayna’yı neo-Nazilerden, mevcut faşist rejimden ve işbirlikçi oligarklardan temizlemek Ukrayna emekçilerinin görevidir. Donetsk ve Lugansk’ın kaderini tayin etmek Donbass halklarının görevidir. NATO ve Rusya güçleri derhal askerlerini Kırım ve Donbass’tan çekmeli, iki taraflı ilhak son bulmalı, Kırım ve Donbass halklarının kendi kaderini tayin edeceği şartlar oluşturulmalıdır. Ukrayna oligarkları ve ABD emperyalizmi saldırgan politikalarına son vermeli, Ukrayna, Donbass, Kırım halklarını savaşa sürüklemekten vazgeçmelidir.

Enternasyonal proletaryanın önünde duran görev, kirli emperyalist savaşa karşı çıkmak, Ukrayna ve Donbass işçi ve köylülerinin özgürlüğünü savunmaktır.

Halklar arası savaşa, sınıflar arası barışa HAYIR!

Devrimci Sosyalist Federasyon

Devrimci Sosyalist Federasyon | Federasyona Şoreşger a Sosyalîst | [email protected]

© Tüm hakları saklıdır.